Kanneltalon klassikkoelokuvat

ma 21.1. Phantom Thread
Klassikkoelokuvat | Luento klo 17 & elokuva klo 18

Kevään elokuvien teema on 2000-luvun periodielokuvat. Ensimmäisenä nähdään Paul Thomas Anderssonin (mm. Magnolia, There Will Be Blood) ohjaama Phantom Thread, joka sijoittuu 1950-luvun Lontooseen.

Maineikas räätäli Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) ja hänen sisarensa Cyril (Lesley Manville) ovat brittiläisen muodin tärkeimpiä vaikuttajia. Alansa huippua edustavan pukimon asiakkaita ovat kuninkaalliset, elokuvatähdet, perijättäret ja seurapiirien kerma. Naimattoman Woodcockin elämässä vaihtuvat naiset tarjoavat hänelle inspiraatiota ja läheisyyttä, kunnes tämä kohtaa nuoren, voimakastahtoisen Alman (Vicky Krieps), josta tulee hänen muusansa ja rakastajattarensa.

Uusimmassa elokuvassaan Paul Thomas Anderson maalaa muotokuvan taiteilijasta ja luovuudesta, sekä naisista, jotka pitävät hänen maailmansa pyörät pyörimässä. Phantom Thread on Paul Thomas Andersonin kahdeksas elokuva ja toinen kerta kun hän työskentelee yhdessä Daniel Day-Lewisin kanssa.

2018. Kesto: 140 min.

Elokuvaillan pohjustaa FT Harri Kilpi esityspäivinä klo 17 alkaen. Elokuva alkaa klo 18.

ma 4.3. Humiseva harju
Klassikkoelokuvat | Luento klo 17 & elokuva klo 18

Kevään elokuvien teema on 2000-luvun periodielokuvat. Kevään toisessa näytöksessä nähdään Emily Brontën samannimiseen kirjaan perustuva elokuva Humiseva harju, jota pidetään yhtenä englantilaisen kirjallisuuden hienoimmista klassikoista.

Humiseva harju kertoo eriluokkaisten lapsuudenystävysten Heathcliffin ja Catherinen kiihkeästä, mutta tuhoon tuomitusta rakkaudesta, ja se sijoittuu Brontën kotiseudulle Englannin Yorkshireen. Oscar-voittaja Andrea Arnold tarttuu Emily Brontën klassikkoromaaniin intohimoisella otteella. Kiihkeä rakkaustarina on saanut Arnoldin käsissä pysäyttävän tulkinnan.

Arnoldin Humiseva harju on mielipuolisen rakkauden kuvaus. Vähintään yhtä paljon se kertoo sairastuttavasta ulkopuolisuudesta sekä jatkuvan kaltoinkohtelun ihmisessä synnyttämästä katkeruudesta ja kostonhalusta.

2011. Kesto: 92 min. K12

Elokuvaillan pohjustaa FT Harri Kilpi esityspäivinä klo 17 alkaen. Elokuva alkaa klo 18.

ma 1.4. The Great Gatsby – Kultahattu
Klassikkoelokuvat | Luento klo 17 & elokuva klo 18

Kevään elokuvien teema on 2000-luvun periodielokuvat. The Great Gatsby – Kultahattu on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut Baz Luhrmannin (mm. Romeo ja Julia, Moulin Rouge!) ohjaama romanttinen draamaelokuva. Elokuva perustuu F. Scott Fitzgeraldin romaaniin.

Fitzgeraldin Kultahattu oli kadotetun sukupolven keskeisiä teoksia. Tarina on näennäisestä keveydestään huolimatta terävä ja raadollinen. The Great Gatsby kertoo 1920-luvun New Yorkiin sijoittuvan tarinan ylettömästä rikkaudesta, traagisesta rakkaudesta ja erikoisesta ystävyydestä.

Elokuvassa tarinan kertoja ja kokija on Tobey Maguiren esittämä kirjailija. Leonardo DiCaprio on miljonääri Jay Gatsby, joka järjestää linnassaan ylellisiä juhlia kaupungin seurapiireille. Carey Mulligan puolestaan on miesten palvoma Daisy, joka elää onnettomassa avioliitossa upporikkaan, mutta öykkärimäisen ja uskottoman miehensä kanssa.
2013. Kesto: 143 min. K12

Elokuvaillan pohjustaa FT Harri Kilpi esityspäivinä klo 17 alkaen. Elokuva alkaa klo 18.